| denní zobrazení: 22919 / today visits: 22919 |
36) 26.01.2011 -
nylon Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
Když už jsem se zapojil do diskuze a prd o tom vím tak jsem se chtěl zeptat jestli někdo vyrábí ještě školní plachetnice?Většina dosud sloužících je kolem sta let stará tak by mě to docela zajímalo a ještě jestli mají všechny motorový pohon nebo některé ne.
35) 26.01.2011 -
Marder III Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
- to Badaxe - to co píšeš má hlavu a patu a rozumím tomu. Opravdu nejsem levičák a nemyslím si, že by za tohle měl být Kožený upálený. Spíš jsem už mírně senilnící enthusiasta- patriot, kterému je líto, že už nemáme námořní plavbu. Dlouhodobě úspěšnou firmu. Ale i po dnešku si myslím, že jí Kožený nutně pohřbít nemusel. I když měl právo si s ní dělat co chce. Sice akcionáři a všichni co mu dali "knížku" to asi vidí jinak. Ale to už je jen jejich problém.
Teda já to nemyslím zlomyslně... Třeba já jsem nedal kupounovou knížku -neznámému floutkovi z Harvardu- já dal dokonce obě "poctivému muzikantovi" Kocábovi, který se přeci nesníží k jednání hladového mamonáře.... no a dopadl jsem ještě mnohem hůř, než ti z Harvardu.
34) 26.01.2011 -
jirka dominec Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
v případě Koženého bych spíš věřil na podvod. Ale spíš bych ho viděl a) při nákupu - že koupil plavbu pod cenou, protože měl někde kamarády , b) při prodeji - jestli nebyl 100% vlastník (nevím), tak to prodal nějaké spřátelené firmě a obral minoritní akcionáře.
33) 26.01.2011 -
badaxe Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
Mardere já nehodlám hájit Koženého, jenže háček je už v tom co píšou na těch stránkách (respektive v tom co ty cituješ. Konkrétně to že zásah VLASTNÍKA zničil úsilí managementu. Pokud je někdo vlastníkem pak management je od toho aby konal dle jeho pokynů, takže nikoli že má nějaký "svůj" plán a ten mu ten ošklivý vlastník kazí. No a jedno tam jasně chybí (a na to narazíš skoro všude) za co se koupili ty "nové lodě" ? Myslíš že za staré lodi z padesátých let jsme je dostali výměnou? Reálně to bylo tak (je to standardní postup, takže to není v principu špatně) že se samozřejmě koupili na dluh, je o tom zmínka že je spláceli, ale už není zmínka že tvořili zisk a ono to že akcie vzroste na dvojnásobek za 4 roky, v době kdy inflace frčí nahoru není nic divného, schválně si ve stejných letech srovnej vzrůst cen jiných věcí (třeba pozemků). Ono v době mezi lety 1990 - 2000 vzrostly platy na cca 7 násobek a s nimi i ceny spousty věcí. Navíc vlastní cena akcií nemusí (a obvykle ani není) přesným ukazatelem hospodaření (například když zisk budeš dlouhodobě vkládat do podniku cena akcií většinou moc nestoupá, byť podnik je kvalitnější a naopak když vyplácíš dividendy je o ně zájem a jejich cena stoupá, nezapomeň že to byla doba těsně po kuponovce (možná ještě v ní, pokud byla plavba ve druhé vlně) kdy se ceny kolébaly naprosto šíleně) cenu do určité míry zvedl právě Kožený, tím že jich nakoupil velký balík (typické stádní chování pak velí "ten chytrý z ameriky nakupuje, jdu do toho taky") Takže tohle bych opravdu bral spíš jako blaf na novináře a čtenáře Blesku. Abys mohl posoudit jak na tom plavba reálně byla musel bys mít zprávy o hospodaření, tedy kolik reálně dělali zisku po odečtení nákladů na lodě, posádky, splátky palivo, agenty (ti zajišťují náklad), pojištění a asi tak sto dalších věcí, včetně toho slavného managementu. Pokud vím v době prodeje se o tomhle objevily zmínky že hospodaření nebylo nijak skvělé, zisk pokud byl generován byl jen minimální (což vlastníka asi vedlo k prodeji) a náklady v poměru k němu značné. Představ si to tak že máš provoz který tě stojí ročně 100 000,- po uzávěrce zjistíš že vydělal 100 100,- takže po odečtení nákladů máš stovku doma, jak dlouho to asi budeš dělat? Je jasné že dnes se asi nějakého rozboru nedočkáš, ale v té době bylo první to co dodnes ječí různí nadšenci levice že "Kožený ukradl" no neukradl, naprosto zákoně získal a asi rok vlastnil "naši" plavbu, protože chtěl rychlý zisk, tak ji prodal, otázkou je spíš proč pokud to bylo tak skvělé to stát dal pryč (mohl si nechat 50,5%), případně proč to stát neprodal sám pokud na tom Kožený vygeneroval zisk. O čem se nemluví že plavba nebyla "Česká" ale "Československá" takže samozřejmě jako další podobné podniky se musela řešit v rámci rozdělení státu, ani o tom že by na ní byl nějaký dluh tohoto typu se (kupodivu) nemluví. Pokud se prodala celá v první vlně je to v pořádku, pokud šla až do druhé muselo se to řešit. Ono toho je mnohem víc a pokud se na to díváš z pohledu financí a zákonů, nikoli pokřiku v Blesku, Nově a podobně bude to hodně odlišný podnik. A uvědom si MY, tedy občané, jsme ŽÁDNOU plavbu od chvíle kdy šla do privatizace NEMĚLI, měli ji její akcionáři a my (tedy občené neakcionáři) jim do jejich majetku nemáme co kecat. Tak to prostě je. Nesmysly bolševického slovníčku o "naší" plavbě patří tak možná do Haló novin, nebo na stranickou schůzi. Kožený je až kdasi vzadu v řadě těch kdo plavu "prodali" první jsou ouředníci kteří rozhodli (třeba správně, nevím) že půjde do privatizace bez kontroly (tedy bez kontrolního balíku) státu. Vyprávění managementu o tom jak to měli skvěle vymyšlené je stejné jako žvanění jakéhosi lajtnanta jak by vyhrál minulou válku, Management nemá dělat nic co vlastník a konkrétně valná hromada neřekne. Takže by si soudruzi managoři měli uvědomit co a pro koho dělají a nežvanit o úsilí managementu a tom jak jim to vlastník zničil, pokud měli úsilí jdoucí proti tomu co vlastník chce, jednali jednoznačně proti zákonu. Manager není žádný pánbůh, jen zaměstnanec a když ti v práci šéf řekne dělej zmetky je sice hezké že ho na to upozorníš, ale máš je dělat a nešpekulovat proč. Pokud s tím máš vnitřní problém, pak máš odejít. A pokud manageři měli své "úsilí" které šlo jinam než snaha vlastníka, je i možné že k prodeji došlo právě kvůli tomu že snaha vlastníka a managementu šly proti sobě. Je zajímavé že byť Kožený byl poměrně propírán (a někdy jistě právem) tohle pokud se pamatuji rychle zavadlo a na rozdíl třeba od harvardských fondů se nevytahuje (krom mluvků). Protože jsem pracoval ve financích a právě v investicích, nějak se na věci nedívám "citově" takže mne tohle o rodiném stříbru, nebo podobné věci nějak nebere. Schválně jak myslíš že se v tom roce 1993 určovala cena akcie? Burza ani volný trh tu nebyl, určení bylo na základě poptávky nás obyčejných "DIKů" takže to žádnou reálnou hodnotu neodráží. Podle toho samozřejmě měly cenu podniky které zkrachovaly do roka (lidi je znali a proto kupovali) a naopak. Prostě reálná cena se dala určit až tak za dva roky (u akcií první vlny) kdy trh už se dokázal srovnat a ukazoval určité (nikoli přesné) ceny. Takže ta čísílka jsou sice hezká, lidi jim jistě budou tleskat, ale to že jsi v roce 1989 koupil Favorita za 86 000,- a v roce 1991 ho střelil za 100 000,- neznamená že za ty dva ročky vzrostla jeho kvalita, ale to že se změnily ceny :-) Rozumím tomu že lidé tomu co čtou v novinách věří, bohužel se dnes a denně přesvědčuji že novináři jednak nemají představu o tématu (takže nasmolí co jim kdokoli nakecá) a hlavně je zajímá jen senzace, nikoli realita (ta se asi neprodává tak snadno) Pokud bys chtěl opravdu přesné informace, mohli by mít na MF výroční zprávy, jestli je budou ochotni zveřejnit nevím, ale možná díky tomu že je to už dost dlouho možná ano. Obávám se že to ale nebude senzace, ale prostě jen to že stát něco někomu prodal a ten s tím nakládal podle svého uvážení.
32) 26.01.2011 -
Marder III Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
to Badaxe- o tom co se konkrétně dělo s naším námořním loďstvem nevím vlastně nic, znám jen výsledek a ten byl smutný. Ale rád se dozvím víc konkrétních věcí. Vlezl jsem na stránky naší nám. plavby- http://www.namorniplavba.cz/
udělaly na mne dobrý dojem a našel jsem tam tohle:
V tomto polistopadovém období prokázala ČNP schopnost samostatného rentabilního podnikání a přes výkyvy námořního trhu prokázala schopnost rychlé restrukturalizace, realizovala výměnu větší části starých lodí za moderní jednotky z hlediska technického i komerčního uplatnění, což se projevilo v plnění všech závazků z hlediska splácení úvěrů potřebných na nákup lodí i v růstu hodnoty vlastního jmění ( na 1 akcií z 1766 Kč v roce 1993 na 3797 Kč v roce 1997.
Pouze nestandardní zásah vlastníka a neekonomický prodej všech lodí zničil úsilí managementu o splnění celého plánu restrukturalizace, které bylo i při poklesu námořního trhu zcela reálné.
Ještě jednou- já nic netvrdím, já o tom nic nevím- tak že jak to tedy bylo?
31) 26.01.2011 -
to nylon, já to rozhodně rudě nevidí :-) to by byla zcela jiná slova. A byť se zmíněným objímačem stromů ve většině věcí nesouhlasím, jeho názor třeba na novináře považuji za zcela oprávněný, včetně slov jakými ho vyjádřil. To že o dané věci něco vím je dáno prostě zájmem, na několika plachetnicích jsem i byl (na obou italských třeba) A pro ty méně znalé, nejstarší lodí "ve službě" je pokud vím HMS Victory :-) byť ta už není ani na vodě a slouží jako památník :-) ale ve stavu RN je. Okolo plachetnic je spousta věcí a překvapení že dodnes plují je dáno neinformovaností, což je normální, já třeba zas nevím nic o kosmickém výzkumu, prostě mne to nezajímá. Ale když o tom prd vím prostě se k tomu nevyjadřuju a nejsem pak za blbce :-)
30) 25.01.2011 -
nylon Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
Jasně máš pravdu když někdo napíše blbost tak je to blbost ale zase nejde o život a člověk by to neměl vidět rudě.Připadá mě takový jednání jednoho polistopadovýho politika kterej dnes objíma na Vysočině stromy a on taky všude vidí blbce.Jinak nic ve zlém a přeji pěkný den.
29) 25.01.2011 -
milý nylone, pokud někdo blábolí nesmysly (a navíc je okoření politikou) pak ze sebe "dělá vola" může se ti to nelíbit, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je asi tak vše co s tím můžeš dělat. Toho vola ze sebe dělá sám, pokud umíš číst, pak jsem nenapsal že je kdosi vůl, ale že ho ze sebe dělá. A pokud napíše takovou slátaninu jako o Daru Pomorza, pak je to spíš velmi umírněné označení. To vůbec není o tom co ty víš či nevíš o školních plachetnicích, právě pro lidi jako jsi ty, je blábol o cvičení na DP v době kdy dávno byla muzeem tou nejhorší službou, pro ty kdo o tom vědí je to v zásadě jedno, ti si mohou cosi pomyslet o autorovi a jít dál. Ono to přirovnání Graf Spee v Koreji je docela odpovídající, pro toho kdo o lodích nic neví by to bylo stejně zavádějící a schválně si představ když s takovým "moudrem" přijdeš někde v diskuzi, za co pak jsi? To že jde o diskuzi, by myslím nemělo znamenat že bude každý plácat o nesmyslech o kterých nic neví. Ono fakta jsou jedna věc a pocity zcela jiná, může se mi líbit třeba časopis, model nebo cokoli a mám jistě právo na tento názor i když se ostatním nebude líbit, ale fakta, tedy třeba kdy byla loď vyřazena, komu patřila a podobně, to není o pocitu, nebo názoru, tam si pocity a podobné věci mohu akorát nechat pro sebe. Pokud jde o fakta, mají to být pokud možno fakta správná a nikoli bláboly.
28) 25.01.2011 -
:-) Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
tak to nás bude skutečně, HODNĚ mrzet! Škoda že vždy zůstane u této proklamace.
27) 24.01.2011 -
Martin Decarli Plachetnice ve výzbroji německého námořnictva!
Já timto dekuji všem kdo mi pomohli osvětlit toto pro mne bílé místo, určo si ted nejakou dnes sloužící plachetnici koupím
a
zpětně se omouvám za založení tematu...
Tady se totiž poslední dobou snad jakékoli tema zvrtne v napadání, v nevraživost a začínám zvažovat že se na toto forum vubec nebudu obracet.
Opravdu je to zvlášt poslední dobou hodně silná káva!
s7