denní zobrazení: 333 / today visits: 333 |
11) 09.06.2003 -
Marian Odstranění barev z modelu
Taky pouzivam Lakostan, mam s tim dobre zkusenosti. Koupil jsem ho normalne v drogerii, oddeleni barvy-laky

10) 08.06.2003 -
Fridrich Odstranění barev z modelu
Přátelé děkuji za poskytnuté rady.
To Jan Martinec: ten "Lakostan", jestli jsem správně pochopil, se pod tímto označením prodává doposud? (potřeboval bych totiž něco "rozsypat po jednotlivých dílech" a pak to podle nových představ zase poskládat dohromady).s44
Díky

Pánové, taky přispěji. K odstranění starých nátěrů se mě celkem vyplatila kombinace louhového prostředku, ale současně nanášeného pouze na potřebná místa (tím se zamezí zničení interiérů). Je to prostředek označovaný v drogériích "Lakostan". Mám ho od roku 1991 a v umělohmotné piksle o objemu 1 litr je ho neustále dost. Stál 30,- Kčs. je to rosolovitá hmota, dosti energicky čpící a poměrně hutná. Na modely jsem jí nanášel přírodním štětcem (asi 10-12), ne umělotinou, tu ten odlakovač sežere. Natíral jsem silnou vrstvou ty partie, které měly zmizet - pouze spodek nebo jen vršek, to záleželo na tom, co jsem zrovna pokazil. Nechal působyt asi 15-25 minut (podle tloušťky původní nanesené barvy)a potom pod proudem vody drhnul opět nějakým přírodním hrubým štětečkem. Látka je to agresivní - v podstatě louh, ale zhutnělý - tak bacha na prsty a oči a hodně oplachovat a oplachovat!!!. Manželky budou mít určitě radost (vím, co povídám), protože potom z koupelny smrdí celý byt a stoupačkama i celý panelák. Ohledně sousedů je lépe dělat mrtvýho brouka, smrad zmizí asi za 1/2 dne.
Pouští usazenou barvu velice dobře, obzvláště matné Humbrolky, na tmelených místech se barva drží intenzivněji, tam je nutno použít ještě jeden nátěr Lakostanem a opět vydržet několik minut, potom oplachovat. Kabinkám a průhledným dílům neublíží, a když pořádně popatláte celý model i přes slepené spoje, dá se potom rozlousknout jako ořech a velice dobře se rozsype po jednotlivých dílech.
Mě to fungovalo, ale je nutné si to odzkoušet podle vlastních zkušeností a modelářských postupů.
S pozdravem Honza
8) 06.06.2003 -
Láďa Odstranění barev z modelu
To Fridrich: postup popsal podrobně kolega Zbyněk Škopán. Já jsem volil koncentraci plechovku vloček na kbelík (cca 15 l) vody. Kbelík byl umělohmotný, aby se nerozpustil. Další výhodou nebo nedostatkem (to podle záměru) bylo, že model se v louhu rozlepil. Leptané díly, protože jsou kovové zcela pravděpodobně vezmou za své. Tuto metodu jsem používal v době kdy o nějakém Purisolu nebylo vidu ni slechu, když jsem získal nějaký nedostatkový model (třeba Do-17) postavený a chtěl jsem jej celý předělat. Jinak na částečné odbarvení se to nehodí.
Add Purisol:
Nedávno jsem odlakoval purisolem Avii B.35 (staré humbroly a špatně zvolená kamufláž) u vakuáče MPM.
Purisol dost prchá. Já jsem obalil model toaletním papírem a na noc dal do igelit sáčku. Barva se nesmyje pouze naboptná a je ji nutno pod proudem vody sedřít např kartáčkem a pak opakovat.
Louhem jsem za mlada odstraňoval barvu z modelů, které jsem "podědil" postavené nebo jen rozestavěné.
Louh je o poznání agresivnější. Používal jsem louh prodávaný v drogerii ve formě vloček. Ten jsem rozmíchal ve vodě a nechal "ustát". Používal jsem silonovou nádobu v které jsem jinak leptal tišťáky. Podle druhu barev bylo třeba i opakovat "nálev". Model jsem pak neutralizoval v octu. A pořádně vypral v mýdlové vodě, pak jsem odstranil zbytek barev ručně. Celkově pozor na vysoké koncentrace louhu aby se na modelu pokud odbarvujeme "vcelku" ze spár neobjevil šedobělavý kámen, já jsem modely vždy dost očesal a "nalámal" . Méně je někdy více. Taky nevím co louh udělá s leptanými díly, tehdy po nich nebylo ani vidu.
Já bych jen rád upozornil, že louh odbarví celý model, kdežto Purisol jen jím potřenou část. Což u již sestaveného modelu, pozbylého barev interieru zamrzí, že?
5) 06.06.2003 -
Fridrich Odstranění barev z modelu
To Láďa: mohl bych poprosit o bližší postup práce při použití louhu sodného (kdy model namočit atd.). Kdysi jsem to zkoušel docela s úspěchem. Při výrobě louhu vzniká asi tepelná reakces39 a v tom okamžiku tam model dávat není vhodné.s40 Jaký je nejlepší poměr krystalky/voda?
Dík za radus43
4) 06.06.2003 -
klauz Odstranění barev z modelu
skvělé, díky, vyzkouším
3) 06.06.2003 -
Láďa Odstranění barev z modelu
Dobrou službu udělá i louh sodný, do kterého se model na cca 24 hodin namočí. Pak pořádně opláchnout vodou.
jednoduše. použijte PURISOL od Agamy. Sice je jeho použití jednodušší na lihovky, nebo akryláty(v tom případě se dají smývat hadříkem namočeným v PURISOLU), syntetiky vyžadují trochu jinýý postup: Natřít štětcem kus modelu nechat pár minut působit, většinou vzniknou puchýře. A pak buď usilovným třením hadrem, nebo lépe nějakou dřevěnou špátlí setřít barvu z modelu, pak se přesunout na vedlejší místo. Kabinky to nepoškozuje, rytí je vhodné protáhnout párátkem do špičata, neuškodí na závěr model přebrousit jemným smirkem, vyleštit, pokud ještě použijete surfacer, pak je lepší, než když byl nový...