![]() |
![]() |
| Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
| Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
| denní zobrazení: 35678 / today visits: 35678 |
Já bych řekl, že na základě studia fotografií se postupně došlo od zelené barvy ke tmavé khaki. Takže tmavá zelená vlastně není zelená, ale khaki, tak ji aspoň interpretuje většina současných výrobců barev. Ale existují i fotografie (byť jsou v menšině), které hovoří pro zelenější variantu.
Míchat odstín podle Colour Binderu jsem kdysi zkoušel a je to cesta do pekel. Ona totiž není kapka jako kapka, barvy mají různé konzistence a člověk pokaždé dostal něco jiného. Dark Green mi vyšla hodně tmavá, skoro černá, odpovídalo to přiblížně tomu, co Jirka pověsil výše. Doporučuji Hu 163 smíchanou s matným lakem.
Mimochodem: Podobně lze diskutovat i o Ocean Grey, jestli je jen šedá, nebo se silným akcentem do modra (jak ji má třeba Tamiya v nové odstínové řadě na britská letadla). Fotky jsou opět na šedou i modrou variantu. Bůh suď.
Fotce moc věřit nemůžeš, pokud není kalibrovaný monitor a taky jsem si s tím moc nehrál co se barevného vyvážení týká, jen jsem označil pro úpravu bílý a černý bod, na originále vzorníku je to tmavá zelená s hnědým nádechem. Fotku jsem dával hlavně kvůli míchacím tabulkám.
Hledím na fotku na dvou monitorech a pokaždé je to trochu jiné. Stejně tak dobové fotky nemusí mít úplně věrné podání barev. Staré fotomateriály měly problémy s citlivostí na různou barvu světla a tak některé barvy buď podával tlumené nebo dokonce barevně posunuté (srovnej si první hrané barevné filmy s těmi, které jsou třeba z poloviny 70. let a ze současnosti, jak podávají červenou, modrou a třeba barvu pleti nebo barevné fotky z titulních stránek L+K z šedesátých a první půlky sedmdesátých let se současnými)
Nevím, jak je to s mícháním, ale ten vzorník-fotky nesedí. Koukal jsem na dobové fotky a dark green určitě není černá, je to H30 šmrncutá do hněda.
...a oprava té mé informace o míchání, hleděl jsem na to bez brýlí, když jsem to psal a aupsal jsem se v počtu dílů u tzelené H.80 má jich být správně 21
Tady jsem ten vzorkovník ofotil:
Tak Humbrol ve svém velkém vzorníku "Te Colour System"(takový ten šanon A5 s dvojnásobnou výškou, kde jsou vloženy samostané listy vzorků barev ) doporučuje míchání:
H.80 -2 díly
H.33-6 dílů
H.99-2 díly
H.34-1 díl
Podle toho co jsem viděl na letadlech v muzeích, tak britské Dark Green nejvíce odpovídá Humbrolka H163. A ta H30 ani náhodou.
Omlouvám se. Trochu jsem střelil vedle. Příště budu číst pořádně.

...myslím,že na ňu sedí BS kod,ale som za Hu 163 ikeď matnosť vyregulujem lakom.
Humbrol 30 je opravdu mimo, moc brčálová. H 163 odpovídá odstínem, ale je polomatná. Ještě se doporučuje H 116, nevím, neviděl jsem naživo. H 116 je normálně matná.
Nápověda |
|
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
|
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
|
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:
Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
|
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|