Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka Fit test
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Special Hobby velký   Plastic Planet velký



denní zobrazení: 137244 / today visits: 137244

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
92) 23.08.2018-22:02  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Stařičký bývalý dekorovaný  pilot Dornieru Do-217 se omluvil obyvatelům britskéhi města Bath za to že je za války bombardoval ve jménu Adolfa Hitlera a nacismu. Letce kterému je již přes 90 trápilo to že ublizoval a zabíjel ve jmenu  odporné ideologie nevinné britske civilisty. Cesta do Anglie byla brána jako jeho pout za usmiřeni na sklonku života starého pána. Měl obavy že se potká s nepochopením a opodstatněnou nenávistí; avšak lidé jeho pokornou a upřimnou omluvu přijali a odpustili mu. Ale kolik nacistickych vojáků se zachovalo podobně jako tento stařičký bývalý bombardovaci pilot ?


Teď jsem se koukal na dokumenty obroce 1968. Dnešní Rusové mnohdy věří že nás osvobodili a zabránili kontrarevoluci a někteří sem jezdí aby si zavzpomínali na to jak nás okupovali. Viz nechutný ruský pořad o okupaci(je to na yt)anebo stejně hnusný článek uveřejněný v době návštěvy čs. prezidenta v Rusku. V televizi je dokument okupace ocima okupantů kde generál v.v. jede do Prahy s partou dalšich vojáků a referuje o tom tehdejšímu generálovi - veliteli parašutistů obsazující letiště v Ruzyni. Vnukovi pak řekne že ty co to zažili jsou nastvaní a mladé to nezajímá... priznám se že tak nizkou míru sebereflexe nechápu. To je to fakt v Rusku už tak zlý :( ?


 


 

91) 23.08.2018-09:30  -  jirka dominec    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Thud má pravdu. V první řadě jde o prachy. V reálném socialismu ty prachy jsou  vlastně jen virtuální, protože se nedají směnit za zboží.


Thudova argumentace pomocí filmů se mi nelíbí - proti tomu jsou filmy, které ukazují zase jinou realitu - kupř. Osvobození, Okres na severu nebo Atomová katedrála. Filmy, které jsem neviděl, zapomněl nebo vidět nechci.


Komunisti jsou chytří i hloupí, tak jako my všichni. Taky nebyli od přírody zlí. Chyba je, že šířili ideologii, která se projevila jako vadná - že tudy cesta nevede. Pro mě se to projevilo právě  v roce 68.


IMHO, základní chybou marxismu-leninismu je to, že Lenin realizoval socialistickou revoluci za podmínek, které k tomu nebyly vhodné - ve státě bez dělnické třídy - a že to silou své osobnosti prosadil. Potom to dopadlo, jak to dopadlo. Ale protože ten nápad zase nebyl totálně hloupý, tak to trvalo 50 let, než se na to definitivně přišlo a 70 let, než to spadlo.


Jinak mohlo být všechno jinak.


Ano, vykládám to zjednodušeně.


Hau.

90) 23.08.2018-06:50  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Konečně - to byl i případ teho roku 1968 - uvolnění vs. ultra konzervativní komunisté - stalinisté - v době kdy je kult osobnosti dávno zrušen - ale oni trvají na tvrdé linii...

89) 23.08.2018-06:47  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Ale já přece nejsem blb.


Konečně - v čem nemám pravdu ? Reálný socialismu mj. doplatil na skutečnost že režim nebyl schopný zabezpečit svým občanům konzumní způsob života. Žádný socialistický stát nedosáhnul komunismu, nedošlo tedy ke zrušení peněz a braní si věci podle svých potřeb. Naopak, peníze stále existovaly - ale protože státy napříč východním blokem selhaly v zásobování lidí spotřebním zbožím (a volný pohyb byl omezen) - nebylo je za co utratit !  To byl mj. také jeden z důvodů, proč se někteří přeběhlíci ze západu východ (jako například údajný vrah prezidenta Kennedyho Lee Harvey Osvald,jenž se v SSSR i oženil, anebo zpěvak Dean Reed) snažili nakonec ze "socialistického ráje" vymanit a vrátit se do svých domovských států. Měli fůru peněz (stejně jako mnoho obyvatel východního bloku) - ale nebylo je za co utratit - protože nic nebylo !


Všeho mělo být dost pro všechny, ale skutečnost byla taková že ničeho nebylo dost. Já myslím že dokonalým dokumentem té doby je satira Pátek není svátek (1979) - viz odkaz - režiséra Otakara Fuky.  Pan Novák a jeho žena - paní Nováková - neustále něco shání - a to pokoutným způsobem. Musí tedy mít známého v Oděvě - aby mohla koupit dceři k narozeninám safari overal, musí jet za nemravným masérem panem Beznoskou a tam se svléknout aby sehnala fošny, pan Novák pak musí uplatit vrátného v Dopravě aby mu doporučil řidiče, který mu traverzy doveze na chatu a nakonec i toho řidiče. Mj. nejsou v obchodech ani takové drobnosti jako spotřební materiál do automobilů - například hadičky do ostřikovačů (respektive  jsou ale jen na Škodovku a ne na žigulíka, kterého má soudruh ředitel.). A v slunce seno a pár facek, ve slavné scéně,v troškově Slunce Seno a pár Facek (1989 !!!!) kde po sobě Škopková a Konopníková hází věci, když se o dvoreček se slepičinci roztřískne televizor tak Konopnice Škopkové sdělí že "Táta už uplatil vedoucího v elektře a budou mít bedýnku barevnou."  Anebo i Zítra to roztočíme, Drahoušku běží(1976-r. Petr Schullhoff) paní Bartáčková (skvělá Iva Janžurová) - do obchodu, aby honem honem uplatila vedoucího v Elektře aby ji prodal tu skvělou americkou automatickou pračku, kterou dotáh domu soused.... Takže Slunce Seno a pár Facek a Pátek není svátek dělí 23 let - ale v obchodech je stejné nic jako před skoro čtvrt stoletím a kdo z toho má prospěch - jak už jsem psal - zelináři, řezníci, knihkupci a vůbec vedoucí v maloobchodě (nejen v Elektře) - nedávno v článku o kolech Favorit vzpomínali lidé na to jak jejich tatínkové museli uplatit vedoucí aby kolo pro své děti dostali, nebo jak dědeček čekal x-hodin před obchoďákem když dostal Avizo že dostali kola a zjistil že ani jedno už není volné (ač jich tam byl celý kamion, tak běžel na ÚV KSČ coby zasloužilý člen, bojovník za svobodu atd. stěžovat si na šlendrián a málem ho zavřeli...). Sám si pamatuju jak nebyla v obchodech játra (absurdita), vepřové ocásky (druhá), knížky - anebo třeba LEGO- či pro vás starší modely ze západu. Fronta na banány je známý pojem...


Takže ano, normalizační trh nebyl od počátku normalizace až po konec dodávat na trh dostatek zboží, z čehož plynula frustrace  lidí - protože lid chce chléb (peníze) a hry (konzum).  Husákovy děti (jako já) pokud žily ve větších městech, si jisté vzpomenou že některé věci které jsou dnes konzumní a ani pes po nich neštěkne (třeba lak na vlasy, mýdlo atd...), žvýkačky, Kinder vejce atd - nebo světe div se - dneska EU zakazované igelitky - byly brány jako symbol luxusu a dávaly se pod stromeček. Jestli je dnes statutární symbol  třeba auto od BMW po Rolls Royce,motorka H-D, pero Mont Blanc, iPhone a u žen kabelky LV a MK, tak tehdy to byl - Fiat Tipo,  mýdlo Fa nebo Palmolive, Channel 5, lak Schwarzkopf, žvýkačka Wrigley a - IGELITKA. (Si vzpomeňte na ten můj oblíbený Slunce Seno jak tam "Inžinýrka jedna z Prahy") má po zesnulém manželovi  Fiátka, který všichni obdivujou, nebo v těch Drahoušcích přesvědčuje Sobota (taxikář René Novák) turistu že má SAABa to moc žere... (V nemocnici na Kraji města jezdí dr. Blažej (J. Abrhám) v Hondě Civic Mk. I.. - fakt typický auto tehdejší doby - v socialistickém ČSSR !  Dyť se tehdy nedala KOUPIT (ne sehnat) ani Škoda 105. U většiny předmětů denní potřeby - ale i základních potravin - platilo - NENÍ, NEMÁME. (Neustále se připomíná jak nebyly - ehm  - intimky...) Ono bylo lecos - ale dílem se to vyvezlo - bo devizy valuty a dílem zpodpultovalo (bo osobní zisk).  A ještě ty věci výše zmíněné nebyly k dostání v běžné obchodní síti ale v Tuzexu, za Bony,na čemž se napakovali vexláci....páč v obchodech nebyly ani jeansy.


Takhle to bylo i v Číně, ale po Tiang Ce Min nepokojích a masakru tehdejší předseda Teng zavedl reformy - a když sem psal bakalářskou práci a měl jako jeden ze zdrojů asi v té době pět let starou knížku China s.r.o. nestačil jsem se divit, kolik z toho už není pravda a jak se Čína posunula ! A posunula se proto, aby lidé (v Číně) byli spokojení, neremcali a dali pokoj, bo nasra..ou více než miliardu lidí nechce nikdo - to by neustál žádný režim. A tak Číňané vesele prodávají do světa své - nyní už špičkové výrobky (třeba smart phony) - ale aby ukázali že na to maj, tak na domácím trhu je ignorujou a kupujou iPhone (který je tím pádem globálním statutárním symbolem a neobejde se bez něj žádná céélebrita). Tohle ale normalizační režim neuměl a lidi nenakupovali, ale sháněli a na tohle musel tehdejší režim dojet... Ono i za tou emigrací mnohdy bylo jen to žít normálně - bez shánění a konexí. Svoboda projevu je na vedlejším místě - více států je nedemokratických, než demokratických, ale pokud tamní vůdci zajistí blahobyt, lidi neremcaj í když tam sekaj na náměstích hlavy - jako v "Saudi" - kde rodilý saudský arab nemusí pracovat, bo dostane od krále celoživotní apanáž, tak lidi cestujou, ponejvíce na západ, pak se ale jednoho dne vrátí domů, opojení západní svobodomyslností,furt maj haldu peněz, ale už ne osobní svobodu, ale neobviní z toho svou vládu, ale západ - a - ejhle -máme tady hnedka teroristu.  Protože i nedostatek osobní a názorové svobody  vede k negativním jevům, jest li konfrontován s realitou v okolním světě. (A naopak - nedostatek liberálních hodnot, na úkor ultra konzervativních vede k tomu samému - viz Afghanistán nebo  Irán - kdysi země kde se žilo (aspoň ve městech) po západním stylu, včetně oblékání, protože vládnoucí rodina to tak prosazovala, ale konzervativci ji svrhli a nastolili totalitářský styl vládnutí.)

88) 23.08.2018-03:39  -  Gloton    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Thude, i když budou blba učit a školit ti nejchytřejší lidé na světě, i když bude mít blb plnou knihovnu těch nejlepších knih a učebnic........nebude mu to nic platné, nikdy nebude opravdu chytrý a vzdělaný, pořád bude jen blbem, který se naučí nanejvýše papouškovat něco z těch knih, ale nikdy nic z toho vlastně ani nepochopí........chytrý člověk nemusí neustále omýlat kam všude chodil do školy, co se snažil přečíst za knihy, u koho byl na přednášce......na chytrém člověku je prostě vidět, že je chytrý. A blb zůstane blbem i kdyby chodil na 10 univerzit.

87) 23.08.2018-00:01  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Celý dospělý život věnuji samostudiu. Do knih cpu nemalé peníze, takže mám rozsáhlou knihovnu. A 2x jsem se dostal i na UK. Plus mám za sebou studium novinařiny. Že někdo nadává mé alma mater modrej VUML je jeho problém. Ale na škole probíhá množství konferencí často na téma bezpečnost; a velmi často i s vojáky; třeba dva roky zpět s izraelským tankovým esem A. Kalahanim. Pokud mému naturelu vyhovuje - pro-US &;pro-Izraelské prostředí; nevím co to má kdo  pořád potřebu řešit. A za celý život mne učila celá řada čs. historiků; novinářů, politologů či vojáků. Není skoro dílu historie.cs kde by nebyl někdo koho znám. I sám moderátor- pan Kučera; mne téměř dvacet let zpět učil... Ono plivat je snadné; ale ne vždy spravedlivé....  Nevím o tom že bych si kdy lidi v diskuzích kádroval a škatulkoval... nerozlišuji a nezjišťuji ani stranickou ani názorovou přislušnost a naopak víc si podiskutuji je li druhý v opozici než v souhlasu.

86) 22.08.2018-21:58  -  Martin Kvapil    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Tak tak, věděli naprosto přesně, co mají dělat - to je na tom to zrůdné, ti, co tahali za nitky, byli velice chytří.

85) 22.08.2018-21:35  -  Stanislav ŠLECHTA    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Komunisti veskrze blbý nebyli, to by nikdy nedosáhli toho čeho dosáhli. No vzhledem k tomu co jsi vyštudoval za "školu", budiž ti odpuštěno.

84) 22.08.2018-19:53  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Vše to bylo o nepochopení lidí a jejich tužeb. Komunisti nejsou veskrze moc chytrý lidi; už proto že jsou komunisti. A ti naši a v SSSR taky byli zpátečníci 1.třidy. Co dokázali ? Udělat z občana nevolníka a ze zeně jeden velkej kriminál. Jen nevolník nemůže cestovat a hen vězně zastřelí opusti li vězení. Oboji sedí na normalizační ČéESEsÉr

83) 22.08.2018-19:46  -  toma    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Jediný důvod, proč by nepřijeli, by byl ten, že by měli zárukou, že se v armádě či v Lidových milicích najdou stejně odhodlané kádry jako později v roce 1981 v Polsku, které se s kontrarevolucí vypořadjí. Protože pokud by to nechali být, tak dynamika vývoje byla jasná: vznikly by další strany (zárodky tam už byly) a KSČ by přišla o svůj mocenský monopol. Taky by to ovlivnilo vývoj v Polsku a Maďarsku.
A protože přišli, tak vnitřní pravověrné komunistické opozici moc nevěřili (i když samozřejmě dalším zájmem asi bylo i rozmístění sovětských vojsk).

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1714469747.1378 forum