Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka Fit test
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 228964 / today visits: 228964

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
73) 31.07.2007  -  epo    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Jasně forma na kov musí mít určitou teplotu ale myslel jsem toto:

Temperování forem

K rozměrové stabilizaci formy při odlévání kovů a slitin při teplotě okolo 300 °C, je vhodné formu ještě před prvním použitím temperovat. Temperace se provádí záhřevem v sušárně s výměnou vzduchu postupným zvyšováním teploty na 150 °C po dobu 30 minut při této teplotě. 

opsáno z :   http://www.pzservis.cz/izol_projektanti2/lucebni/lukoprn.htm

LUKOPREN N
silikonové dvousložkové kaučuky

 

72) 31.07.2007  -  epo    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Jeden způsob vkládání fotek jsem popisoval tady.
71) 31.07.2007  -  Falcon    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
To Mig

A v čom máš problém s tým denakrylom. Rozhodne ho nevyhadzuj, hlavne nie ten prášok (druhotné použitie som už písal). Mal by v pohode fungovať. Ja mám ešte starší a si nesťažujem.

Inak nemýslím si že sa to profesionalizuje. Nie je na škodu poznať rôzne technológie, nikdy nevieš na čo sa zídu a aký problém si môžem vyriešiť "svépomocí".

To epo

s tým nahrievaním Lukopren formy na liatie cínu máš pravdu, musí sa nahriať, inak to robí psie kusy.

To Poetus

Prosím Ťa, ako sa sem dávajú fotky, ty si ich sem dal, mne sa to vtedy nepodarilo. Momentálne nemám potrebu, len by som to rád vedieť. Na aký server ich umiestňuješ Ty?
Ak som vložil odkaz, nič sa mi v náhlade nezobrazilo.

To duch

Myslíš, že dierky v článkových pásoch sú po špendlíku? Pri tom rozhorúčenom cíne sa neprilepí na ten materiál? Že by ten špendlík stačilo separovať voskom, prípadne silikónom?
Prezrel som si poriadne články pásov od Fruil.
http://img61.imageshack.us/my.php?image=clanpasuxh3.jpg
Na tie diery musia mať nejaký prípravok, naseparovaný a vložený do formy. Po vybratí článku ho vytiahnu.
Inak si neviem vysvetliť ako to robia.
Rovnaký typ dier majú aj na ostaných článkoch pásov.
Na špendík to ale nevypadá.

Do budúcna dík za každé info ohľadne toho liata cínovej zliatiny odstredivou metódou.

To Bitaxe

S tými kanálikmi máš pravdu to je ono, asi sú tak malé, že nie sú poznať na tej fotke.
S tými zubármi super nápad. V jednoduchosti je síla.
Preto mám toto fórum rád

Pojem "woodův kov" je pre mňa novinka, niečo bližšie by nebolo? približné zloženie, na čo sa používa.
70) 31.07.2007  -  MiG[SVK]    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

ty kokso...tak toto som fakt necakal...to podla toho uz moze snad kazdy odlievat...len ku koncu sa to uz profesionalizuje a to uz ide mimo mna...ja potrebujem zopar koliesok,batozkou a drobne serepaticky...

 

rano som pisal na acr@mbox.vol.cz a zatial nic...s12 ked budem mat kontakt na SVK hned hodim sem 

idem to cele studovat bo sa v tom uz zacinam stracat...

btw co sa da spravit (okrem vyhodenia) so starym dentakrylom zubarskym...asi 5 rokov po zaruke??? 

69) 31.07.2007  -  epo    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

F.Večerník kdysi lil z cínu.
I do lukoprenu se dá lít cín ale musí se před tím vytemperovat (zahřát na X stupňů na půl hoďky pak teplotu zvýšit atd.) Je k tomu návod od výrobce.

68) 31.07.2007  -  Poetus    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Jupííííííííí tady je rad na odlejvání já snad začnu lejt taky
67) 31.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Něco podobného sem mněl na mysli,podobná slévárna zinkových slitin je i unás,dokonce tam mám malou zakázku a dokonce tam dělá kamarád,tak že se trošku poptám.Sám sonduju co bych si u nich nechal dělat,ceny opravdu lážové,ovšem mastr musí být z duralu jako v tom odkaze.P.Večerník používá plastové mastry,tak že nějakou tepelně odolnou gumu,která se nemusí vulkanizovat.Tvar formy je stejný.Poptám se a zatepla nasmolím sem.Forma se dělá dvoudílná normálně se používá modelína!Dirky vodlitcích se dělají zalitým špendlíkem,který se po odlití  z odlitku vytáhne.
66) 31.07.2007  -  bitaxe    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
díry nejsou vrtané, občas je na některé "blanka" z kovu, takže asi ani nemají nic provlečeného skrz (leda by to bylo na samém konci. Mastery nemusí ve formě "plavat" pokud je dvoudílná tak je prostě položíš na něco (třeba tu plastelinu) a zalliješ jednu polovinu obrátíš a zaliješ druhou. Ty díry ve článcích mi vrtají hlavou už dávno, nějak to vykoumali, ale jak to si nedovedu představit.
Jo odvzdušňovací kanálky mohou být docela tenké, ta odstředivka to nažene až do konce a pokud je kanálek dost tenký tk tam ani kov možná nevleze. Kdysi jsem to zkoušel, oni to používají i zubaři a já se to dozvěděl od jedné kamarádky, a opravdu stačí docela tenký kanálek (jde tudy jen vzduch). V laborvr to dělali hrozně jednoduše, formu měli v takovém udělátku a na něm měli provázek a když do toho nalili hmotu (nějaký speciální dentakryl) tak s tím prostě zatočili na tom špagátě :-) jednoduché a účinné, zateklo to do krajů, ale oni dělali spíš jednodušší tvary. Jo a nálevka musí být směrem ke středu točení :-)
Jinak ono to s tou kompozicí na lití není tak jednoduché, je v tom všelicos a liteřina je asi nejlepší volba, ale je hodně tvrdá a tedy křehká (takže co odlijete s tím nehnete), pokud tohle nevadí je ideální, má nízký bod tání a perfektně zatéká, právě s tím je u lití leckdy problém, některý kov má snahu se nějak smrštit či co a úzké hlubší otvory mu "nevoní" :-) zrovna ta klempířská pájka není nic moc. Možná by fungoval i woodův kov (taje pod 100°) ale pochybuju že by se dal sehnat v rozumném množství.
65) 31.07.2007  -  Falcon    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
To epo

Supr, dík.

Už teda ako tak mám predstavu ako to vypadá. Len som si dáko nevšimol odvzdušňvacie kanáliky, tie nalievacie vidím. V popise je zmienka aj o odvzdušňovacích.

Ak by som to aplikoval na výrobu článkových pásov ako to robí Fruil z cínovej zliatiny:
1) model master asi nerobia obrábaním z kovu. Tam je asi iná technológia. Čo som videl pásy na FAMO, to by som s frézou nedokázal urobiť. Tam musela byť klasická modelárčina.
2) ak nebol modelmaster z kovu, a forma sa nemusela vulkanizovať pri 180C, tak forma mohla byť z nejakej "gumy" podobnej Lukoprenu, bez tepelnej vulkanizácie. Je jasné že nastane problém s vkladaním masterov do formy, aby v nej vlastne plávali, ale aj to sa dá vyriešiť. Možno majú prípravok, ktorý drží navlečené osky z drátu v samotnom článku pásu. Lebo hotový článok má diery na osky už hotové a nezdá sa mi, že by ich dodatočne vŕtali. Časovo by to bolo zdĺhavé.
64) 31.07.2007  -  epo    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

Tak tady máte jednoho kovaře. Problémek bude asi s touto podmínkou:
Model (mastr) je vyroben obráběním z kovu – obvykle z duralu.

Forma s modely a separací určenou dělící rovinou, je uzavřena do vulkanizačního rámu a vložena do vulkanizačního lisu. V lisu, za teploty 180°C a za vysokého tlaku, proběhne vulkanizace formovací hmoty do pevného stavu s dutinou.

Dale:
V odstředivém licím stroji lze do připravené formy odlévat nejen nízkotavitelné neželezné kovy – především slitiny zinku, kompozice cínu a olova, tzv. bílé kovy na bázi Sn – Sb – Pb, ale i plasty – polyuteran nebo jiné pryskyřice – nebo slévárenský vosk pro zhotovení modelů pro malé série odlitků pro slévárny na vytavitelný model.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1715454301.8253 forum