Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 10786 / today visits: 10786

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
43) 29.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Tak mi to samozřejmě nedalo a zavolal sem firmě ACR dnes,setkal sem se snevšední ochotou,ipřes to,že otravuju v 18,00v neděli.Tak na Slovensko to dováží AXON CENTRAL EUROPE,sídlí ve Zlatých Moraucích.
42) 29.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Ta moje vývěva je malá,je to motůrek a teková krabice dohromady,je to dlouhé asi půl metru.Profi vývěvu měli ti borci v tom odkazu,stejnou sem viděl i u jednoho modeláře co dělá stavebnice 1/35.Tedy velký motor sólo,převod klínovýma řemenama a vlastní vývěva je bedna jek malá televize.Vlastní lití je úplně jiné.Prý stojí nová 80000.Já odlévám modely HO a TT.Tak že tahle jednoduchá technologie mně vyhovuje.Zítra brnknu p. Bílkovi,a zkusím sehnat slovenského dovozce.Měj se kolego,jdu měnit uretan ve formě,dělám tramvaj v HO.s4
41) 29.07.2007  -  Falcon    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

To Duch

Na odsátie vzduchu by malo stačiť do 2atm, nemeral som to. Tí dvaja píšu, že mali 1atm a to mali v Pivovom sude. Všimni si ten Lukopren na tej mašinke, krásne číry, bez bublín, to sa im podarilo. Ak je malá nádoba je to v pohode, samo vysať telocvičňu by bolo horšie. 
Profi vívevu mám stále v predstave ako obrátený sklenený pohár. Ešte som ju nevidel.
Musí tam byť ale určitý čas na pochod bublín zo steny odliatku do náliatku a potom vlasten "prásk" a von. Ak Uretan rýchlo stuhne tak...

Do SK sa mi zdá, že som videl nejaký odkaz na dovozcu, ten borec predáva Evegrín profily či jako sa topíše, a je kdesi od Malecek?

Musím pozrieť zajtra doma, bo som teďkom v práci.

40) 29.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
Tak že tímto otvíráme diskuzis1
39) 29.07.2007  -  Falcon    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

Niekde na fore je, že používajú ladničák. Musí byť ale opačne zapojený, t.j. rúrka čo nasáva do kompresora tá sa dá na vývevu a voľná ostane tá čo je na výtlak, s týmto skúsenosti nemám, ja ho používam len na striekanie. Osobne som už dva v dávnoveku odoslal do komresor nebíčka. To som mal len kopresor a striekaciu pištoľ z mosadznej prepisky, návod bol v Modeláři.
Ak máš ladničák spravený ako bolo popísané v modeláři, t.j. spúšťanie s odľahčením + vyrovnávacia nádoba, tak ťa musí prežiť. Problém nastane, ak sa prehreje a tepelná poistka zle zafunguje, prípadne je vyradená, alebo inak nefunkčná, máš ho pustený trochu dlhšie a dosiahne vnútornú teplotu nad 90C.

Ladničák v tradičnom zapojení, t.j. na striekanie dokáže vytlačiť aj 8 atm, čo by stačilo.
Ak sa mi chce, akože väčšinou nie, tak používam vysávač, opačne otočený, aby nasával. Ten stačí na vycucanie vzduchu a nemusíš sa báť o komresor. Vysávač som používal aj na výrobu vaku dielov na modely, kabiniek a pod. tam to v pohode tiež stačilo. Dnes je to už zastaraná technológia použiteľná ak tak len na kabinky.

No a odlievanie Uretanu ja už neviem čo by som dodať, "vše už bylo řečeno", by som to len opakoval, coš nechcem, aby som niekomu nepošliapal jeho autorské práva.

Asi by bolo lepšie ak sa chceš konkretno na niečo opýtať.

Najdôležitejšie je výroba formy, ak máš tú O.K., Uretan už nie je problém, ak si dáš bacha na veci tu spomenuté.

Ja osobne nerobím sériovky, len čo potrebujem a nechce sa mi to stružlikať od nuly, tak opajcnem čo sa hodí a dorobím. Preto ani nepoužívam separátor ako Silikón, lebo to robí bordel ako spomenul duch, t.j. skopíruje to aj kvapky po ňom. Možno ten od Axonu by bol dobrý, len to by mi ho musel niekto hodne vychváliť, aby som ho mal potrebu pakupíť.
Podľa mňa to má význam len na stárnutie formy, ako nanášanie pleťovej masky na ksicht.

Ak máš nejaké ambície, či len pre vlastnú potrebu sa tým zapodievať, rozhodne to 1kg uretanu a Lukoprenu sa Ti zíde. Ja už ho mám hodne rokov, po troškách míňam aj jedno aj druhé a zatial v pohode.

Ak to budeš mať doma, vyskúšaj si to na nejakom malom diele tak veľkosti 1cm, zaformovať, odliať a hneď budeš vedieť čo a ako.
Mineš toho málo a si to vyskúšaš. Ja som takto začínal, a to nebola možnosť ísť na fórum pre skúsenosti.

Zásady:
1) Lukoprén dôkladne vymiešať, inak sa môže stať, že niekde kde sa nestretol s katalizátorom nestvrdne.
2) Dodržiavať pomery +/- 2%, môže sa stať u Lukoprenu, že sa bude "potiť". I napriek tejto zásade sa stalo že mi jedna várka robila tieto divy, dodnes neviem prečo. Po odliatí všetko o.K. ako obvikle, ale keď som prišiel po týždni k forme, tak na povrchu akoby som formu čerstvo nastriekal Silikónom. Forma bola funkčná, len to "potenie" neviem kde sa zobralo.
3) BUBLINKY jsou prevít, bacha na ne, ak si to vyskúšaš, dostaneš to do "oka", kde sa asi môžu vytvoriť a ako proti nim vhodne bojovať, rohy, kúty,....
4) Pozri si výrobky najlepších (asi aj najdrahších) ako napr. AIRES. Ako majú deliace roviny, kde majú náliatky, a porozmýšľaj, prečo to majú tak a nie inak.
5) Pri miešaní nerobiť prudké pohyby a nenarobiť si ešte viac bublín, platí pre Lukopren aj Uretan. Nie je to šlahačka!

Uretan je konzistenciou skoro ako voda, o ňom nie je čo písať. Zmiešaš podľa receptu naleješ. Po čase začne Uretan tuhnúť zahrievať sa postupne sa zafarbí na krémovú farbu ako poznáš.
Eretan ak je vytuhnutý sa hovorí, že sa dá napraviť tvar v horúcej vode, ja som asi ľavý, ale mne sa to nepodarilo ani varením. Ak som ale diel zahrial malým plynovým horákom, tak to už bolo iné kafe, už som ho dostal do patričných medzí. Po ochladnutí už bol diel O.K. Síce trocha opálený, ale kvalita ostala. Bacha pri tejto metóde nepodpáliť!!!

Toš nevím, ale to už je fakt asi vše.



 


 

38) 29.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

To Falcon,dík za doplnění a za tvůj návod,myslím,že už podle toho i úplný laik dokáže začít.s4

Vývěvu sem pln nadšení koupil od známého,je to laboratorní skřítek,který dokáže udělat slušnej podtlak,ale odlejvat s ní nejde,je slabá.Myslím,že ledničák nebo vysavač se nechytnou vůbec.s51.

Mám radost z toho Falcona,ještě jednous48 

37) 29.07.2007  -  MiG[SVK]    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

dvom borcom:dik,zacinam o tom mat dobru predstavu.ten obrazok fakt pomohol...s63

 

2duch:nevies kontakt na firmu co to predava aj v zapadnej azii (ftipne slovensko)s58

2 falcon:a nedalo by sa bez houk?a doplnit druhu polovicu,resp.vlastne skusenosti s odlievanim(uretan do formy)s32 

da sa k tej viveva nadobe pouzit chladnickovy kompresor?bude stacit jeho tah?predpokladam ze tych par minut by to mohol zvladnut...ale uz som jeden so striekackou takze nerad by som dalsi

 

dik,dik,dik 

36) 29.07.2007  -  Falcon    problem:gumene kolesa ICM/Alanger
To MiG 3)
Záleží na tom či sa Ti to vyplatí podľa množstva Lukoprénu použitého na formu. S tou sádrou je to ekonomickejšie, lepšie ide hotový výrobok z formy (je vlastne oddeliteľný aj od sádry), forma sa tým tak neopotrebuváva a výdrží viac odliatkov. Lepšie sa odliatok z nej dá "vylúpnuť", tým že je v určitých miestach forma Lukoprénu tenšia, akoby mala dodatočnú mäkkosť - pružnosť navyše (to je výhoda len pri vyberaní hotového odliatku), v spojení so sádrou zas je výhoda tuhosť, htorá je potrebná pri samotnom nalivaní Uretanu (tu zas potrebuješ vyššiu tuhosť, aby sa nedeformavala forma).

Ako to spraviť celé zaliate v Lukopréne, bolo na tých odkazoch. Pri delení formy je zásada, aby sa robili "vlny" v deliacej rovine - aby sa forma neposunula, ak tam už "master" nie je. To čo tí borci spravili zle a sa k tomu aj priznali je, že ak naliali uretan do dvoch polovíc foriem, ten mohol uniknúť len po stranách deliacej roviny formy, ale už vzduch, ktorý bol uveznený vo forme a následne v Uretane, tak ten tam ostal. Malé bublinky sa spojili do veľkých a tým znehodnotil celý výrobok. Tam bolo názorne vidieť, na čo si treba dávať majzla, bubliny musia ísť nejakým otvorom na povrch, akoby vyvrieť. Na to slúžia takzvané "náliatky", ktoré sa odrezávajú pred stavbou modelu.

Na malé časti je dobré použiť plastelínu ako spomínal duch. Ak potrebujem odliať napr. nejaký diel zo stavebnice, stačí si spraviť ohraničenie z pásov rozvaľkanej plastelíny (bočné steny), ohraničiť potrebný diel ktorý chcem skopírovať, podložiť diel rovnako rozvaľkanou plastelínou a vyliať Lukoprénom. Výhoda tohoto spôsobu je, že nemusím kopírovaný diel oddeľovať z rámčeku a po skopírovaní a očistení plastu saponátom na ňom nie sú žiadne stopy poškodenia. Nemusím robiť náliatok, aby mi diel stál vo forme.

Ak sú diely oddelené od rámčekov, alebo mám hotový master, steny budúcej formy pre Lukoprén sa dobre dajú spraviť  - poskladať z kociek LEGA. Nemusia sa separovať, Lukoprén sa dá v pohode oddeliť, poskladám si akú potrebujem veľkú stenu - kocku a nemám žiadnu spotrebu, lebo po skončení odlievania zas kocku rozložím a mám ich do budúcna. Dá sa použiť Lego aj v prípade ak potrebujem spraviť formu kompaktnejšiu - tuhšiu(náhrada za sádry).

Ak sa odlievajú podobné diely ako napr. spomenuté koleso, je vhodné mať prilepené na koleso náliatok ešte pred odliatím formy, ako je bežné vidieť pri uretanových stavebniciach. Tento náliatok je vždy hore a ním sa potom leje zarobený uretan.
Dá sa to spraviť aj dodatočne, vyrezaním kužeľového otvoru do formy. Ak sa kopírovaný diel kopíruje priamo na rámčeku stavebnice, ako som spomínal vyššie, s výhodou sa dajú použiť nástrekové otvory z pôvodnej formy dodatočne zväčšené.

Ako spomínal duch, pri natieraní Lukoprénu prstom na diel ktorý chcem skopírovať, ja používam štetec tak číslo 3, lepšie tvrdší (samo že nie značkový) a dôkladne rozotieram Lukoprén do všetkých rohov, drážiek, výstupkov formy. Stačí v tejto fáze menej lukoprénu. Treba robiť dôkladne a hlavne rýchlo. Lukoprén začne byť čoraz hustejší už po 20 minutách. Rýchlo ten čas utečie.
Potom ako som všetko pošmidlal štetcom, dolejem ostatný Lukoprén do formy. Ak už začína tuhnúť, nevadí, dôležité je vyhnať bubliny od kopírovaného dielu. Ak budú bubliny niekde v strede formy, a nie veľké to nevadí.
Ak už nerobím nič s formou, štetec namočím do Acetónu a dokladne vyutieram od Lukoprénu.
Štetec používam už hodne rokov stále ten istý a v pohode.

Rovnakú metódu (vyháňanie bublín štetcom), používam aj pri konečnom odlievaní Uretanu do formy, ak sa dá.
Napr. v tomto prípade obe Lukoprénové rozdelené formy potriem rozrobeným Uretanom (ako by som ich chcel nalakovať hrubou vrstvou laku), rýchlo spojím, zafixujem, a nalejem ostatný uretan. To nalievacie hrdlo - otvor je tam dôležitý, lebo všetky prebytočné bubliny stúpajú na povrch do tohoto miesta a po orezaní sa tento kus vyhodí -  je samá diera ako ementál. Hotový odliatok je tým bez bublín, alebo len s minimom. Dôležité je aby neboli bubliny na povrchu odliatku, čo sa stáva aj renomovaným firmám.

Celá operácia sa dá vylepšiť tým, že použijem vívevu.
Stačí jednoduchá. Použijem nejakú vhodnú nádobu s víkom, čo má tesnenie (napr. misky na potraviny do mikrovlnky). Do nej urobím otvor na hadicu od vysávača, pumpy, kompresora a pod. kto čo môže použiť. Dá sa to vylepšiť aj jednocestným ventilom.
1) Otvorím misku, vložím Lukoprénovú formu
2) Nalejem Uretan
3) Zavriem misku - utesním - otvorím jednocestný ventil (ak mám)
4) Vysajem vzduch z misky - "vívevy"
5) Zavriem jednocestný ventil (ak mám)

Počkám na stuhnutie Uretanu, hotovo.
Ako som už písal vyššie záleží na veľkosti formy, odliatku, či sa mi oplatí hrať s dvojdielnou, jednodielnou formou, alebo použijem štetcovanie, alebo vívevu.

Niekedy sa dá použiť aj finta, ak mám čas a problém, že bubliny nestihnú vystúpať do náliatku po bode 5), celok dať do chladničky, tým sa proces tuhnutia spomalí a bubliny majú čas vystúpať. To je ale krajnosť.

Na odlievanie malého množstva Lukoprénu používam nádobku s čo najhladšími a oblími stenami, z materiálu ako sú nádoby na saponáty (nie ako PET flaše). Pôvodne to bola nádobka do lepu ako Herkules, ale je menšia a výrobca Bison. Materiál je podobný dokonca aj farbou ako Herkules. Vrch so šrobovacím vrchnákom je urezaný. Mám tam naznačené dieliky. Katalizátor nasávam s injekčnou striekačkou (pichá sa ňou tuším Inzulín - len som z nej vyhodil ihlu, dobré na nej je, že má potrebné delenie po dielikoch v ml čo potrebujem). Potrebný pomer je odvážený Listovou váhou na nádobke z EPOXY 1200 (priesvitná nádobka na miešanie Epoxy 1200, pamätníci vedia o co GO), ktorý je prepočítaný na x násobok, podľa množstva čo budem potrebovať zarobiť a čo mám naznačené na spomenutej miešacej nádobke.
Výhoda tohoto spôsobu je, že od oka odhadnem množstvo potrebného Lukoprénu, nalejem po čiarku a pozriem, koľko je to násobok. Potrebné množstvo nasajem striekačkou a streknem do Lukoprénu. Od tejto doby sa začne počítať čas tuhnutia Lukoprénu, preto tých cca 20min., čo  ubehne veľmi rýchlo. Dôkladne krúživým pohybom rozmiešam. Pri miešaní nevyťahovať miešadlo z nádoby (ako pri hnetení cesta), robia sa tým dodatočné bubliny, ktoré sa zapracujú do hĺbky hmoty a to je nežiadúce.

Výhoda - žiadne zdĺhavé pripravovanie na odlievanie, zarobím si množstvo Lukoprénu len aké potrebujem, aj na malú prkotinu.

Houk




35) 29.07.2007  -  duch    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

No to je supr!!!EPO díki moc za obrázkys63s63,s48s48s48,hned to je podstatně srozumitelnější.Na malé díly sádru nepoužívám,tam stačí kousek destičky z obou stran formy.Na to kolo a na větší díly je ten sargofag důležitej,brání deformaci formy a tím i zkurvení odlitku(šišatá kola a podobně).

Tak že máme sádrový sargofág,na něm vrstvu gumy a modelínu,to vše ve vysokém rámečku na podložce.

Opatrně  oddělíme podložku a jsme na modelíně zdruhé strany.Modelínu vydlabeme ven z rámečku,MUSÍME pracovat čistě nesmí tam zůstat a ni kousíček,odlil by se do gumy!!!!Nechá se tam jen vtokový kanálek.Používám párátka,zubní kartáček,na velké formy štětku ze záchodu.s1.Formu podchladím v lednici,modelína ztuhne a de líp odstranit(žmolečky,drobky,omrvinky)

Nyní musím vyčištěnou půlku formy VYSEPAROVAT,to jeoddělit obě půlky formy,používám separátor Agent demoláž 841 od Axonu,ale dá se použít i mýdlo!!!Štětcem navlhčíme mýdlo a pěnou natíráme formu a mastr(kolo).Je potřeba to udělat pořádně a pečlivě!!!s39Necháme zaschnout.

 Nyní namícháme gumu na druhou stranu formy,zase 20ml.,a opakujeme stejný postup jako u první části formy.Matláme prstem jemné detajli a honíme vzduch ven z gumy,přitom opět natahujem gumu ke středu a snažíme se aby guma měla všude stejnou tloušťku(viz obrázky od epo).Necháme zatuhnout.

Po stuhnutí opět na gumový hobeček nalejeme sádru a uděláme druhý sargofág,výška rámečku by měla stačit na celou šířku formy.Po ztuhnutí rozebereme rámeček a mámes37,

 Nyní formu rozebereme,opatrně oddělíme obě půlky gumy od sebe,jestli je forma dobře vyseparovaná není s tím problém,jestli ne,budiž nám nebe milostivo,s8s10s11s50s61,většinou formu rozervem!!!a všechna práce za dva dny je v hajzlíčku,musíme potom dostat mastr z gumy ven,většinou ho poškodíme,no děs.Tak že neodfláknout SEPAROVÁNÍ.

Mastr vyndáme z gumy zase hodně opatrně,a taky licí kanálek a s velkou slávou můžem odlívats2.

Tak že opět vyseparujem obe půlky formy,mýdlo je teď nic mocs40,já používám vosk Axon a silikon ve spreji,Silikonový olej se dá koupit v drogerii,Zacházíme s tím opatrně!Stačí lehonce,jinak olej udělá kapičky,které se otisknou na odlitek a povrch odlitku je otřesný!s51

Formu máme vyseparovanou a rozloženou vedle sebe.Do injekční stříkačky (10ml?)namíchám uretan 1:1 .

Do obou polovin formy stříknu stejně,páratkem opět honím bublinky,ale při zatékavosti F33 i F38,spíš vyjímečně.Nechám lehce zevadnout,když uretan už neteče a spíš se táhne,obě půlky připlácnu ksobě a stáhnu několika gumičkama (maj je v papírnictví na kila).Namíchám trošku uretanu a licím kanálkem doplňuju odlitek,přitom lehce promačkávám furmu atím uvolním i zbytek vzduchu!!!Uretan naleju k okraji kanálku,zbilý vzduch lehce probublá ven.Formu necháme v klidu klidně hodinu,Potom opatrně rozeberem a vyndáme odlitek.

Z radosti ,že se to povedlo se deme zrestaurovat.s57,s22s22s22s22s22s22s22s22s22s22s22s22

 Celý tento postup aspoň z části nahradí při odlévání vývěvu,

Po vyndání odlitku formu vyseparujem a odléváme dál.... 

 Vše zálaží na pečlivosti a taky praxi,tak že držím palce.

Jinak Uretan:AXON CZ  tel:603140742

Guma:321725015

Jinak napsal sem jen jak to dělám já nějakej čas,ahlavně vím,že mi to fungujes23,Jestli mně někdo doplní (prosím o další obrázky,předem díkys48),nebo něco vylepší bude to jen dobřes2

                                                                                                                   Brouk Pytlik

Nyn      

34) 28.07.2007  -  epo    problem:gumene kolesa ICM/Alanger

Nějak takto Duchu? Podle mne si to s tou sádrou komplikuješ alespoň na malých formách mi to přijde zbytečné.

Hlavní je aby obě vnější plochy formy (celogumové) byly rovné a mohly se zatížit nebo zmáčknout mezi destičkama . To aby byla forma “sevřena “ stejným tlakem po celé ploše.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1715468505.3965 forum